Pátek, 7 října, 2022
- Komerční sdělení -aktuálně

Římský kmín – milovaný i nenáviděný

Možná se vám už někdy stalo, že jste ochutnali středomořské nebo arabské jídlo a najednou jste měli pocit něčeho výjimečného, ​​ale zároveň i pořádně blízkého, známého. Možná jste jen jedli něco, kde byl použit kmín římský.

Kmín římský, lidově nazývaný také římský kmín, je podobný naší kmínu, ale má menší semena, ale hlavně – podstatně jinou chuť. Tyto dvě chutě jsou nesrovnatelné, proto není možné je v receptech vzájemně nahrazovat.

Kmínový římský je jednoletá bylina, vyžadující k růstu teplotu mezi 9 až 27 °C. Dorůstá výšky 20 – 30 cm. Má ráda lehké půdy s dostatkem vláhy o pH 4,5 až 8. V červnu až červenci kvete drobnými květy bílé nebo růžové barvy, v seskupení podobném deštníku – okolíku. Z rostliny se využívají semena dozrávající v srpnu až říjnu, která se sklízejí ručně, protože rostlina je velmi malá a křehká.

Mají 3 – 4 mm a jsou podobné semenům fenyklu nebo anýzu, ale jsou menší. Po dozrání ztvrdnou a změní barvu.
Na trhu jsou tři základní druhy semen: íránské, indické nebo africké. Liší se od sebe barvou, obsahem esenciálních olejů a hlavně chutí. Chuť římského kmínu je silně kořenitá, kdysi používaná namísto černého pepře.

Historie
Římský kmín pochází pravděpodobně ze Středomoří, asi z Egypta. Její používání na Blízkém východě a v Asii je stará tisíciletí. Název římská dostala poté, co ji donesli kdysi na naše území. Vzpomíná se v Bibli jako koření použité na ochucení chleba a také jako platidlo na desítek pro kněze. Ve starém Řecku i Římě byla vysoce ceněna pro svou chuť. Dokonce v dobách, kdy byl pepř velmi drahý, méně zámožní lidé jej nahrazovali právě římským kmínem.

Na Blízkém východě se stala symbolem plodnosti a štěstí. Věří se, že pokud manželský pár během celého obřadu bude u sebe nosit semínka římského kmínu, jejich manželství bude šťastné a trvalé. Římský kmín byl kdysi dost známý, ale ve středověku se její důležitost začala snižovat a udrželi si ji jen Španělé a Malta. Do Ameriky se dostala spolu s kolonizátory. Dnes Evropa opět znovuobjevuje její chuť a dá se říci, že úspěšně. Evropané milují hummus, ale také indickou čočkovou polévku či holandskou goudu plnou chutných semínek.

Využití
Kmín římský je nepostradatelný v indické, blízkovýchodní a mexické kuchyni. V Indii je součástí kari a polévek, placek a chlebů. Na Blízkém východě a v Africe se jím ochucuje v páře vařená zelenina a maso, tradičně hummus nebo holka ghanush, a nemůže chybět při přípravě tex-mex jídel. Používá se k ochucení nakládané zeleniny, salámů, masa a sýrů. Římský kmín podporuje chuť k jídlu, používá se při problémech s nadýmáním, kolikách a žaludečních problémech.

Tipy a triky
Na vaření se snažíme vždy použít celá semínka, která podle potřeby před vařením nasucho osmahneme a umeleme. Koupená umletá semínka totiž rychle ztrácejí chuť i aroma.
Vyzkoušejte marinádu na pečené ryby s pomletých semínek římského kmínu, pepře a medu.
Semínka jsou velmi aromatická, proto je uskladňujeme ve vzduchotěsných nádobkách na tmavém místě. Takto uskladněné vydrží 6 – 9 měsíců.

V dobách, kdy byl pepř velmi drahý, méně zámožní lidé jej nahrazovali právě římským kmínem.

Připravte si s námi:
Zapékaný lilek s rajčatem
2 středně velké lilky
100 ml olivového oleje
1 ČL mletého římského kmínu
200 ml bílého vína
2 konzervy loupaných rajčat (450 g)
2 stroužky na plátky nakrájeného česneku
1 chilli paprička
40 g sušeného nasekaného ovoce (např. rozinky a meruňky)
2 PL nasekané koriandrové natě

Lilek podélně rozřízneme na asi 1,5 cm silné pláty, nasolíme a necháme postát, aby sůl vytáhla vodu. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kmín, víno a krátce povaříme (10 minut). Přidáme rajčata a vaříme, dokud se část tekutiny neodpaří (15 minut). Potom přidáme česnek, posekanou chilli papričku a ovoce. Vše krátce povaříme a odstavíme. Lilek opláchneme, vysušíme papírovým ubrouskem a v pánvi na oleji opečeme z obou stran. Do zapékací misky vrstvíme lilky a omáčku a sypeme koriandrovou natí. Zapékáme při 180 °C asi 30 minut. Podáváme s bílým chlebem.

Hummus
450 g měkké cizrny (například z konzervy)
3 PL tahini (sezamová pasta)
3 přetištěné stroužky česneku
2 ks citronů, šťáva
1 PL extra virgin olivového oleje
1 ČL pomletého římského kmínu
1 ČL kurkumy
sůl a čerstvě rozemletý pepř
petrželka nasekaná nahrubo
zelenina – rajčata, okurky, olivy, červená cibule

Všechny suroviny vhodíme do mixéru a vymixujeme na hladkou pastu. Je-li třeba, přidáme trochu vody. Hummus necháme vychladnout v miskách v chladničce. Před podáváním je dozdobíme kroužky červené cibulky, olivami, kolečky okurky a osminkami rajčat. Posypeme sladkou mletou paprikou do tvaru hvězdy.

Tapenáda z oliv
6 kousků oliv
220 g odpeckovaných černých oliv
40 g ančoviček
¼ ČL pomletých semen kmínu římského
2 PL extra virgin olivového oleje
1 prolisovaný stroužek česneku
6 ks toastového chleba

Olivy, česnek, pomletá semínka a ančovičky dáme do mixéru a pomalu přiléváme olivový olej. Podáváme na malém opečeném toustu jako appetizér.

Garam masala
4 PL koriandrových semen
1 PL kmínu římského
1 PL černého pepře
1 ½ PL kmínu
1 ½ ČL sušeného zázvoru
¾ ČL kardamonu
¾ ČL hřebíčku
¾ ČL mleté ​​skořice
¾ ČL posekaných bobkových listů

Pánev rozehřejeme na středním plameni a jemně na ní osmahneme za občasného míchání všechny suroviny, kromě sušeného zázvoru, dokud jemně ztmavnou a „zavoní“. Nikdy nezvýšíme plamen, abychom urychlili pražení. Potom koření odložíme z pánve stranou, aby vychladly. Po vychladnutí vyjmeme semínka kardamonu z tobolek a přidáme je k ostatním surovinám. Vše umeleme na jemný prášek a přidáme sušený mletý zázvor. Uzavřeme do světlo- a vzduchotěsné nádobky.

Rogan josh
700 g vykostěného jehněčího stehna pokrájeného na 4×4 cm kousky
4 PL oleje
2 ČL soli
1 ČL kurkumy
4 prolisované stroužky česneku
8 cm pomletého zázvoru
3 ČL garam masaly
2 ČL pomletých koriandrových semínek
2 ČL pomletých semen římského kmínu
2 PL bílého jogurtu
1 ČL pomletých chilli papriček
2 středně velké najemno posekané cibulky
400 g loupaných rajčat

Na středně silném plameni v hluboké pánvi s olejem osmahneme cibulku do sklovita. Potom přidáme zázvor a česnek a dále smažíme a mícháme. Po 3 minutách přidáme koření a dále smažíme a mícháme 5 minut. Přidáme maso a mícháme, dokud nezmění barvu. Potom přidáme rajčata a přivedeme k varu. Přidáme jogurt, přikryjeme a dusíme na mírném plameni asi jeden a půl hodiny. Hotové jídlo posypeme koriandrovými lístky a podáváme s rýží a okurkovo-rajčatovým salátem.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články