Možná jste až dosud pokládali pórek, celer, mrkev nebo ředkvičku za obyčejnou zeleninu. My vás přesvědčíme o opaku.
Zapečená ředkvička s kozím sýrem
suroviny na 4 porce
1 bílá ředkvička
4 role kozího sýra
2 lžíce balzamikového octa
4 lžíce olivového oleje
kapary, na ozdobu
sůl
Ředkvičku očistíme, omyjeme a usušíme a odřízneme z ní tlustší kolečka. Zbytek nakrájíme na velmi tenké plátky, osolíme je a dáme 15 minut odležet.
Plech vyložíme pečícím papírem, rozložíme na něj hrubší kolečka ředkvičky a na každé dáme plátek sýra. Zapečeme je 4 minuty. Tenčí osolené plátky usušíme a rozložíme na 4 talíře.
Přidáme po jednom kolečku se zapečeným sýrem a ozdobíme kapary, pokapeme olivovým olejem i balzamikovým octem. Podáváme teplé.
Tip: Místo bílé ředkvičky můžeme použít černou nebo ředkvičky.
Mrkev s krůtími plátky
suroviny na 4 porce
4 krůtí plátky
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce oleje
100 ml suchého bílého vína
800 g mrkve
3 lžíce másla
1 – 2 lžíce cukru krupice
1 lžíci nasekané petrželky
Plátky masa osolíme, opepříme a po obou stranách poprášíme moukou. V kastrůlku rozehřejeme olej a opečeme v něm maso po obou stranách, poté ho podlijeme vínem a dusíme doměkka, asi 25 minut.
Je-li třeba, podlijme maso ještě trochou horké vody. Mrkev očistíme, omyjeme, usušíme a nakrájíme podél na osmičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přihodíme mrkev, osolíme ji, lehce podusíme a posypeme cukrem.
Zamícháme a dále dusíme, dokud kousky mrkve budou karamelové. Posypeme petrželkou a podáváme s dušenými plátky krůtího masa.
Tip: Mrkev je nutno připravovat s tukem (na másle, oleji nebo směsí obou), protože vitamin A v ní obsažený se v něm rozpustí, a jen tak jej může lidské tělo zcela využít.
Pórek s opečenou strouhankou a vařenými bramborami
suroviny na 4 porce
4 střední póry
800 g menších brambor
4 lžíce másla
6 lžic strouhanky
2 lžíce nasekané petrželky
Brambory oloupeme, podle potřeby nakrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Vaříme 20 – 25 minut doměkka.
Na pánvi mezitím rozehřejeme 2 lžíce másla a za stálého míchání a na mírném ohni na něm opečeme strouhanku. Z pórku odstraníme kořínky a zelené listy (ty můžeme použít k přípravě chutné polévky), podél ho rozřízneme a dobře opláchneme pod tekoucí vodou.
Nakrájíme ho na 7 – 10 cm dlouhé kousky a ty pak ještě nakrájíme na tenké, dlouhé nudličky. V kastrůlku rozehřejeme zbylé 2 lžíce másla, přihodíme pórek, osolíme, promícháme a chvilku podusíme. Podáváme s vařenými bramborami, posypanými petrželkou a osmaženou strouhankou.
Tip: Pórek můžeme zalít 100 ml smetany ke šlehání, povařit a posypat pažitkou.
Celerová pomazánka
suroviny na 4 porce
1/2 středního celeru
1 menší mrkev
1 lžičku citrónové šťávy
100 g tvrdého sýra. eidamu
100 g majonézy
1 – 2 stroužky česneku
špetka kari
sůl
Mrkev nožem nebo škrabkou očistíme, omyjeme, usušíme a najemno nastrouháme do misky. Celer oloupeme, omyjeme, usušíme a najemno nastrouháme. Přidáme ho do misky k mrkvi, hned pokapeme citrónovou šťávou a promícháme s majonézou, aby zelenina nezhnědla.
Česnek oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme. Sýr nastrouháme a spolu s česnekem a pepřem přidáme do misky s mrkví a celerem, vše dobře promícháme. Osolíme a podáváme s pečivem.
Tip: Celer můžeme pokapat citrónem a přelít horkou vodou, za chvíli scedit a přelít studenou vodou, dát okapat a poté smíchat s jogurtem. Spařený je jemnější a stravitelnější.