Pátek, 7 října, 2022
- Komerční sdělení -aktuálně

Domácí zabijačkové hody

Oblíbené zabijačkové pochoutky si můžete připravit i v pohodlí domova – suroviny koupíte v běžném obchodě a postup zvládne i úplný začátečník.

Pečené koleno se zeleninou a jablečným křenem
suroviny na 4 porce
1 vepřové koleno
1 větvička čerstvého rozmarýn
1 hlavička česneku
2 velké cibule
sůl l 6 kuliček jalovce
1 pór
1/2 celeru
4 mrkve

Jablečný křen:
1 křen
2 jablka

Koleno omyjeme a kůži několikrát přeřízneme, aby se lépe peklo. Do řezů zasuneme kousky rozmarýnu a koleno vložíme do pekáče spolu s celými stroužky česneku a čtvrtky cibule.

Podlijeme vodou, osolíme a přidáme jalovci. Pekáč přikryjeme poklicí a pečeme v troubě zahřáté na 200 stupňů Celsia. Po 40 minutách maso otočíme, podle potřeby podlijeme a pečeme dalších 40 minut.

Nyní přidáme nahrubo nakrájený pórek, celer a mrkev. Ještě lehce dosolíme a pečeme již odkryté dalších 40 minut. Podle potřeby podléváme vodou a maso podléváme šťávou.

Vyjmeme z trouby a maso před porcováním necháme asi 15 minut odpočinout. Zatím nastrouháme křen a jablka, směs zalijeme 3 lžícemi šťávy z kolena a promícháme. Podáváme k upečenému masu.

Zabijačková polévka s knedlíčky
suroviny na 4 porce
200 g mletého vepřového masa
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
1 cibule
80 g krup

Knedlíčky:
100 g vepřových jater
80 g hladké mouky
2 stroužky česneku
1 vejce
1 lžíce majoránky
hrst jemně nasekané petrželky
sůl, mletý pepř

Vepřové maso osmahneme v hrnci na polévku. Při smažení ho mícháme a vařečkou oddělujeme, aby vznikla sypká směs, trvá to asi 7 minut.

Přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a jemně nakrájenou cibuli a smažíme ještě další tři minuty. Zalijeme litrem vody a přiklopené vaříme 10 minut.

V malém hrnci uvaříme zvlášť kroupy dle návodu doměkka.

Knedlíčky: Pečeně rozmixujeme nebo umeleme a vmícháme do ní vejce, mouku, prolisovaný česnek, petrželku, majoránku, lžičku soli a pepř. Z této hmoty vytvarujeme pomocí dvou lžiček noky a vložíme je do vroucí polévky. Noky vaříme 6 minut. Hotovou polévku podle chuti osolíme a opepříme. Vmícháme do ní uvařené kroupy a podáváme.

Zabijačkový guláš
suroviny na 4 porce
1 lžíce tuku
400 g vepřového plece
100 g vepřových jater
2 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce mleté ​​sladké papriky
1/2 lžičky drceného kmínu
3 lžíce rajčatového protlaku
200 ml světlého piva
střídka chleba na zahuštění
1 lžíce majoránky
sůl, mletý pepř

Tuk rozehřejeme v kastrůlku se silným dnem. Vložíme do něj maso nakrájené na kostičky a rovněž pokrájená játra. Osmažíme ze všech stran a pečínku pak vyjmeme na talíř, do guláše ji vrátíme až na závěr, aby dlouhým dušením neztuhla.

Maso posuneme stranou a na tuk přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a na tenké plátky posekaný česnek. Smažíme za občasného míchání 4 minuty. Zahustíme paprikou a kmínem a smažíme ještě půl minuty.

Přidáme protlak, smícháme is masem a dále smažíme ještě 3 minuty. Guláš osolíme, opepříme, podlijeme pivem a dusíme pod pokličkou za občasného míchání. Během dušení podléváme vždy troškou vody, aby se nepřipaloval.

K téměř měkkému masu přidáme pečínku a nastrouhaný nebo rozdrobený chléb a dusíme ještě dalších 10 minut. Teď už mícháme častěji, případně znovu podlijeme. Na závěr omáčku dochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Krvavnice s pečenými jablky
suroviny na 4 porce
4 krvavnice nebo dělohy
2 velká jablka
2 lžíce tuku nebo oleje
3 cm čerstvého zázvoru
2 lžíce citrónové šťávy

Jablka zbavíme jádřinců a dužinu nakrájíme na kostičky. Vložíme je do misky, pokapeme citrónovou šťávou a promícháme, aby jablka na řezu nezhnědla.

Přidáme k nim očištěný a najemno posekaný zázvor. V pánvi rozehřejeme tuk nebo olej a opečeme na něm hurky ze všech stran.

Přesuneme je na talíř a uchováme v teple. Do výpeku vsypeme jablka se zázvorem a opékáme, dokud jablka nezměknou. Občas je promícháme. Hurky podáváme s opečenými jablky se zázvorem.

Škvarky na francouzský způsob
suroviny na 4 porce
1 kg mastnějšího vepřového masa nejlepší bůček
200 ml bílého vína
1 cibule
sůl a pepř na dochucení

Maso nakrájíme na kousky velké asi 2 x 2 cm; do velkého hrubšího kastrolu nalijeme víno, vsypeme maso a jemně nakrájenou cibuli. Na mírném plameni a za občasného míchání škvaříme, až se tuk úplně rozpustí. Osolíme, opepříme a ještě teplé nalijeme do čistých sklenic.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články