Po deštivých a chladných týdnech konečně nastalo slunečné, téměř letní počasí. Víc času tak trávíme venku, zejména pokud máme rodinný dům nebo chalupu. Kromě práce však chceme také odpočívat, užívat si setkání s přáteli i dobré jídlo. S udírnou připravíme mnoho skvělých jídel a využijeme ji nejen v létě.
Zahrada je často využívána jako prostor, kde trávíme čas. Někteří se starají o záhony a pěstují rostliny, jiní jsou kutilové, ale všichni si užíváme okamžiků, kdy je práce hotová a můžeme se sejít s rodinou nebo přáteli u jídla. Jakmile to počasí dovolí, vyndáme gril a po zimní pauze se těšíme na přípravu masa a zeleniny. Ale ani vůně grilovaných jídel nedokáže konkurovat vůni čerstvě uzených klobás, masa a sýrů. Mnoho majitelů zahrad sní o tom, že si pořídí vlastní udírnu a budou mít možnost si připravovat sami vše, na co mají chuť. Na první pohled se může zdát jednoduchá a finančně výhodná stavba svépomocí, ale často přináší starosti a práci. Jednodušší a úspornější tak je spoléhat se na osvědčená řešení a pořídit si domácí udírnu už sestavenou a připravenou k použití.
To, co do udírny následně připravíme k uzení, už je jen na nás a naší chuti. Nejoblíbenější jsou samozřejmě různé klobásy a kusy masa udit ale můžeme i ryby nebo sýr. Dobré je se nebát experimentování a zkoušet různé typy koření i samotných surovin a kombinovat je mezi sebou. Nezapomenutelnou kouřovou vůni přidají uzeným pokrmům dřevěné uzené lupínky, které se namočí ve vodě před použitím. Příprava čerstvých klobás nebo uzeného masa, které můžeme ihned po vytažení z udírny konzumovat teplé, je samozřejmě velkým lákadlem. Uzení ale můžeme využít také k dlouhodobější konzervaci potravin.
Výhodou udírny je také možnost připravit si chutný pokrm i v nepříliš příznivém počasí a v zimě. Na rozdíl od grilu totiž u ní nemusíme stále stát, ale stačí jen pravidelných intervalech přikládat. Největším lákadlem je pak samozřejmě možnost ochutnat vše ještě předtím, než bude úplně hotové přineseno na stůl.